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(情報統計研究所)

「ナタ豆について」

ナタ豆の特殊成分:アミノ酸( Con Canavalin A , L Canavanine )
         植物性ステロールなど。
和名:ナタマメ。
漢名:刀豆、鉈豆、大刀豆、刀鞘豆、刀鋏豆など。
科名:マメ科(Leguminosae)。
学名:Canavalia gladiata DC(ナタマメ)、
   Canavalia ensiformis DC(タチナタマメ)
   Canavalia lineata DC(ハマナタマメ)。

「ナタ豆の成分分析」

ナタ豆の総括栄養成分とアミノ酸組成の分析、及び超臨界2酸化炭素法による化学成分の抽出により、ナタ豆の特異成分を明らかにすることが出来た。
最近、健康志向の影響もあって、ナタ豆とナタ豆を主成分とする商品の普及が目に付く。しかし、単にナタ豆の特殊アミノ酸の効用を強調するものが多い。
当研究所においては、ナタ豆の成分分析の依頼を受け科学的分析を行っており、注目すべき成果を挙げている。
参考までにナタ豆のアミノ酸スコアを提示する。

ナタ豆の栄養成分(アミノ酸スコアの比較)
豆類 スコア イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香アミノ酸 スレオニン トリプトファン バリン
ナタ豆 54 86 122 82 54 146 94 89 83
あずき 86 107 112 136 90 132 86 108 93
いんげん豆 73 113 114 120 73 138 99 115 101
えんどう 67 104 98 127 67 124 90 91 93
ささげ 87 105 107 123 87 138 92 122 101
そら豆 60 105 98 112 60 111 82 84 92
りょくとう 79 110 113 132 79 146 84 112 112


原著論文の紹介

刀豆に関する研究
− 超臨界二酸化炭素による栄養・化学成分の抽出と分析 −

研究者:江口文子

Abstract :

Jack bean( Canavalia gladiata D.C. , Canavalia ensiformis D.C. ) is native to the West Indies and Central America .
Its pods could reach a length of 10-14 inches and width of 1 to 1/2 inches .
Seeds are large , 1/2 - 3/4 inch long and nearly as broad .
Most of the Jack beans are white with a black seed scar .
Jack bean contains significant amount of 'Nutritional components' , 'Amino-acid composition' , 'Phytosterol' , and ''Lectin' (sugar-binding protein)called Con canavalin A (Con A ).
In this study , supercritical CO2 , with and without EtOH ( as cosolvent ) , and high-temperature and high-pressure water were applied to extract useful compounds from Jack bean seeds .
And then , Con canavalin A was obtained by extraction with water at room temperature .
Con canavalin A in the extracts are then quantified using HPLC method .

Keyward :
Jack bean , Canavalia gladiata D.C. , Canavalia ensiformis D.C. , Phytosterol ,
Con canavalin A .

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